Onderzoek naar werking vistrap Oude IJssel

0 909
29 mrt

Vanaf vandaag worden vissen die door de vistrap in de Oude IJssel bij Gaanderen zwemmen opgevangen in een enorme fuik. Deze fuik is vandaag geplaatst om de werking van de vistrap te onderzoeken. In deze periode van het jaar gaan vissen massaal migreren naar plekken om zich voort te planten. De komende 5 weken worden dan ook gebruikt om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de werking van deze vispassage.

De vistrap is aangelegd in de vorm van een bypass, dat wil zeggen dat er een grote lus is gegraven om stuw De Pol bij Gaanderen heen. Vissen kunnen door deze lus stroomopwaarts zwemmen om goede paaiplaatsen te bereiken. De vistrap is nog niet zo heel erg oud, vorig jaar is deze pas in werking getreden. het is nu dan ook een goed moment om te kijken of de vistrap goed werkt.

De vissen worden opgevangen in een fuik die in de monding van de vistrap is geplaatst. Deze sluit de hele uitgang van de vistrap af zodat vissen die hogerop willen komen in de fuik terecht komen. Deze fuik wordt om de dag geleegd door iemand van adviesbureau ATKB en wordt daarbij ondersteund door vrijwilligers van de hengelsport federatie.


Op maat maken van de fuik zodat deze in de sponning van de monding van de vistrap past.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties