Resultaten vissen achter de langsdam 16-09-2017

0 866
20 sep

Afgelopen zaterdag is er voor de 3de keer dit jaar een viswedstrijd georganiseerd achter de langsdammen bij Wamel. Met de hengel is geprobeerd om zoveel mogelijk vissoorten te vangen. De hengelvangsten leveren een bijdrage aan het onderzoek dat plaatsvindt naar het (ecologisch) functioneren van de geul achter de langsdam. Inmiddels is duidelijk dat er van alles te vangen is!

Vangsten

Afgelopen zaterdag waren er 10 vrijwilligers die hun best hebben gedaan om vis te vangen. De vangsten waren vooral aan het begin van de ochtend goed maar vielen later stil. In totaal werden er 39 vissen gevangen waarvan het merendeel blankvoorn (19 stuks).

De vangst bestond dit keer uit 7 verschillende vissoorten; blankvoorn, brasem, winde, witvingrondel, zwartbekgrondel, pontische stroomgrondel en een botje. Het aandeel grondelsoorten was dit keer lager als bij de vorige viswedstrijden, in totaal werden er 9 gevangen.


De brasem was dit keer goed vertegenwoordigd, mooie exemplaren van midden 40 cm kwamen voorbij. Hier werden er op verschillende stekken een aantal van gevangen. Totaal kwamen er 6 op de kant. Ook werden er 2 grote windes gevangen van 49 cm en 50 cm, dit waren meteen de grootste vissen van de dag.

De blankvoorn was de dominante vissoort van de dag, vrijwel iedereen wist blankvoorn te vangen. Met name aan het begin van de sessie werd er goed gevangen en kreeg vrijwel iedereen beet. Het waren geen reuzen van blankvoorns maar ze waren allemaal ongeveer tussen de 17 en 23 cm.

De meest bijzondere vangst was een bot. Deze waren al eerder gevangen tijdens het vissen achter de langsdam, schijnbaar voelen de botjes zich wel thuis in de geul.


De wedstrijd werd dit keer op een iets andere locatie gevist dan voorheen. Er is met de trekker en platte wagen iets verder doorgereden tot voorbij de eerste opening in de langsdam. Vanaf dit punt zijn er namelijk geen kribrestanten meer in de geul en kom je niet zo snel vast te zitten met o.a. de voerkorven. Of dit ook nog positieve invloed heeft gehad op de vangsten is moeilijk te zeggen.

Meedoen!?

Wil je ook vangsten doorgeven uit de geul achter de langsdam, dan kun je dit doen op twee manieren.

1. Via MijnVismaat app of website. Let er op dat je de locatie zo precies mogelijk doorgeeft (liefst met GPS coördinaten), en dat je het volgende erbij zet als notitie: “Langsdam Waal-Wamel” of “Langsdam Waal-Ophemert” en je naam.
2. Rechtstreeks aan de Radboud Universiteit via deze link.


Gerelateerde berichten
Facebook reacties