Droogte en reddingsacties vissen in nood

0 1444
25 jul

Het zal niemand zijn ontgaan dat het ongekend droog is. Met name in de oostelijke delen van het land op de zandgronden zakt het water snel weg en vallen veel beken en vijvers droog. Hier wordt door talloze vrijwilligers geprobeerd om zoveel mogelijk vissen te redden. Goede initiatieven met mogelijkheden voor ondersteuning en enkele risico's waar mensen rekening mee moeten houden.

De federatie probeert samen met hengelsportverenigingen zoveel mogelijk in te springen op de probleemlocaties waar vis in nood wordt gemeld. Soms lukt het om vissen te redden of een deel en soms zijn de omstandigheden dusdanig lastig dat het niet lukt om alle vissen te redden. Dit is erg jammer, maar ook onderdeel van de natuur.

Dat vissers erg betrokken zijn bij de vis is momenteel goed te merken. Overal zijn vrijwilligers in de weer om vissen te redden en over te zetten naar andere wateren die nog wel water bevatten. Soms in nauw overleg met vereniging en waterschap, maar soms ook op eigen initiatief. Wij zijn blij met al deze initiatieven, het laat zien dat vissers hun verantwoordelijkheid nemen en vissen niet laten stikken.


Vrijwilligers in actie om vissen te redden.

Afstemming

Omdat er veel initiatieven zijn rondom het redden van vis is het echter handig om dit in samenspraak met een lokale vereniging te doen. Zo wordt voorkomen dat er dubbele acties worden georganiseerd of er mogelijk te vroeg wordt ingegrepen met mogelijk meer sterfte tot gevolg. Iedereen wil dat de vissen gered worden, het verenigen van krachten helpt om de acties zo goed mogelijk te laten verlopen. 

Wil je ergens actie ondernemen of zie je vissen in nood, meld dit dan even bij ons via 026-3212045 of per email. Wij kunnen dan nagaan of de vereniging ook al iets van plan is te ondernemen, mogelijk kan er samen opgetrokken worden. Zijn er calamiteiten in het weekend of 's avonds dan kan er ook melding gemaakt worden bij Waterschap Rijn en IJssel via 0314-369369.

Het waterschap heeft onderhoudsmedewerkers die daar waar mogelijk assisteren als er gecoördineerde acties zijn. Ook is het waterschap de partij die eventuele dode vissen opruimt.


Een calamiteit in wording, vissen moeten weggehaald worden.

Veiligheid

Met het warme weer is niet alleen droogte een probleem, er ontstaan ook gezondheidsrisico's. Op verschillende plekken ontstaat blauwalg en botulisme. Wanneer er vissen gered moeten worden hou dan rekening met waarschuwingen en ga niet zo maar het water in.

Voor blauwalg is het goed om lange handschoenen te dragen (tot elleboog) om contact met de huid te vermijden. Kom je toch in contact zorg dan voor schoon water waarmee direct gespoeld kan worden. Blauwalg zorgt namelijk voor huidirritatie, jeuk en kan voor darmklachten zorgen. In het water is blauwalg te herkennen door de gifgroene drijvende lagen in het water, probeer deze zoveel mogelijk te ontzien.


De waarschuwingsborden met op de achtergrond goed zichtbaar de gifgroene drijflaag.

Overbrengen ziektes

Bij het overzetten van vis is er altijd risico dat er ziektes van het ene water naar het andere wordt verplaatst. Het is dan ook goed om voor het overzetten van vis bij de federatie of waterschap na te vragen waar deze het beste weer losgelaten kan worden. Het overzetten van vis in kleinere wateren waar al veel vis aanwezig is wordt afgeraden. Zet vissen daar waar kan zoveel mogelijk uit in hetzelfde water. Bijvoorbeeld als een stuk beek droogvalt zoek dan een dieper stuk op waar je de vis weer uitzet.

Het overbrengen van ziektes kan ook gebeuren doordat netten niet goed gedroogd worden en elders weer worden gebruikt. Parasieten en virussen kunnen zo overleven en in een ander water terecht komen. Heb je vissen gered zorg dan dat je na afloop al je materialen goed droogt zodat ziektes geen kans krijgen zich te verspreiden.


Een dode baars.

Exoten

Kom je bijvoorbeeld zonnebaarzen tegen zet deze dan niet over naar andere wateren. Deze soort horen niet in het Nederlandse water thuis. Zonnebaarzen kunnen behoorlijke impact hebben op inheemse natuur en zich razendsnel vermenigvuldigen. Het is misschien hard, maar deze soorten kunnen beter niet gered worden.


Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.