Jeugdteam vist goed aan de Lage Vaart

0 810
06 sep

Afgelopen tijd is het jeugdteam van de federatie druk bezig geweest met verschillende wedstrijden en trainingen aan de Lage Vaart. De Youth Challenge is 19 augustus geweest en het NK junioren heeft 26 augustus plaats gevonden. Interim Jeugdcoach Marcel Dekkers heeft een mooi verslag hier van gemaakt.
Training en Youth Challenge Lage Vaart

Afgelopen periode stond in het teken van de voorbereiding op het ONK junioren dat op 26 augustus gevist werd aan de Lage Vaart tussen Almere en Lelystad. Door de vakanties was het niet mogelijk om een gezamenlijke training te plannen, dus werd er in groepjes getraind en werd de opgedane informatie via de app met het hele team gedeeld. Voorafgaand aan het NK Junioren werd er een Youth Challenge wedstrijd gevist op het zelfde parcours als waar het NK junioren word gevist. Een mooi moment om ook uit deze wedstrijd bruikbare informatie te halen voor het NK van de week erop. Vanuit de trainingen werd een plan van aanpak uitgedacht, dit plan werd het vertrekpunt van ons jeugdteam voor deze wedstrijd, gaandeweg de wedstrijd werden er hier en daar zo nodig wat aanpassingen gedaan. Bij het trainen was al gebleken dat er op sommige stukken vanwege plantengroei niet op de korte lijn (6 a 7 meter) te vissen was. Maar na de plaats loting kom je daar tijdens het peilen pas achter. Soms moet dan de tactiek wat aangepast worden. Na 4 uur vissen was de uitslag als volgt:

U15
2e Kenji Donselaar, 3e Guus Bosman, en 9e onze benjamin Wybe Litjens. Appie Paans was vanwege vakantie helaas nog afwezig.

U20
4e Ties Dekkers, 5e Stan Dekkers, 8e Lieke Boersma en 9e Ruben Horst

Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan deze dag en bij iedereen is tijdens het vissen bruikbare informatie naar voren gekomen hoe het wel, maar soms ook hoe het niet moest. Met deze informatie zijn we aan de slag gegaan om te bekijken hoe we het op het NK junioren gingen aanpakken. De laatste jaren was het altijd wel iemand van het jeugdteam gelukt om een podiumplaats te bemachtigen. Ook dit jaar was het doel het halen van een podiumplaats. In de week voor het NK was er wat onduidelijkheid over het schoonmaken van de visstekken en de hulp van een ouder daarbij. Uiteindelijk is door Sportvisserij Nederland besloten dat er op de wedstrijddag tussen 9.00 en 10.00 uur bij alle categorieën met hulp van de ouders de stek schoon geharkt mocht worden. Met dit gegeven ging iedereen aan de slag en kwamen de mooiste harkcreaties in de app naar voren. Mooi om al deze vindingrijkheid te zien maar eigenlijk te gek voor woorden dat dit op een NK nodig is. Dat terwijl er ze een paar weken van te voren het parcours nog met een maaiboot hebben gemaaid.


ONK junioren Lage Vaart

Eindelijk was het dan zover, zaterdag 26 augustus de dag dat het NK junioren plaats vond. Er werd op tijd afgesproken op een parkeerplaats bij de vaartplas zodat we op tijd naar de vakken en stekken konden, zodat er nog voldoende tijd overbleef om indien nodig de stekken te harken om deze plantvrij te maken. Maar voor dat het zover was werd er gezamenlijk voer gemaakt en werd het aas verdeeld. Mooi om te zien dat iedereen hier zijn steentje in bijdraagt bij het voer maken en het verdelen van het aas etc. De digitale plaats loting was mooi op tijd zodat iedereen op tijd naar zijn vak en stek kon. Op het eerste deel van het parcours waren er 3 vakken uitgezet voor de U15, dan was er weer een stukje vrij en volgde er 3 vakken voor de U25 hierna opnieuw een stukje parcours vrij en dan volgde de 3 vakken voor de U20. Eerst opbouwen en dan meteen de korte lijn uitpeilen, dan wist je meteen of je harken moest. Bij heel veel deelnemers moest er geharkt worden. Het blijft altijd een keus, wel of niet harken, de een koos er wel voor maar een ander weer niet. Verbazingwekkend hoe veel groen eruit geharkt werd. Terwijl de ouders zich het zweet op de rug harkten konden de deelnemers rustig doorgaan met het opbouwen en de voorbereiding voor de wedstrijd zodat iedereen op tijd klaar was. 

Om 10.50 het signaal en daar werden overal op het parcours de cupsets naar voren geschoven en kon het voeren beginnen. Om 11.00 het signaal dat het vissen mocht beginnen en al snel kwamen hier en daar de eerste vissen al boven water. Bij de U15 bleek dat Wybe en Kenji goed konden meekomen in hun vak. Bij de U20 ging Stan voortvarend van start. Guus uit de U15 had niet een heel gunstige loting en zat midden in het vak en had net als Ruben in de U20 een lastige start. Ties en Lieke uit de U20 visten voor zover je dat tijdens de wedstrijd kan zeggen, ergens tussen de top 3 en de middenmoot. 

Tijdens de Youth Challenge was gebleken dat je voor een goede uitslag 1 of meerdere brasems moest vangen, ook het vangen van (grote) baars in het kantje kon doorslaggevend zijn. Als blijkt dat je na ¾ van de wedstrijd er niet goed voorstaat om je vak te kunnen winnen dan moet er op een gegeven moment een keus gemaakt worden. Doorgaan met kleine vis vangen of toch proberen te forceren om die broodnodige bonusvis te vangen. Sommigen van het team besloten om ervoor te kiezen om op de lange lijn te proberen een brasem te vangen. Ondertussen wel af en toe baarzen uit het kantje weg blijven vangen. Laat nu aan het eind van de wedstrijd blijken dat er nagenoeg geen brasem gevangen is in geen enkele categorie, heel veel vakken werden gewonnen met enkel kleine vis. 

Bij de U15 konden Wybe en Kenji gestaag hun visjes blijven doorvangen, zo af en toe viel het even wat stil maar kregen ze de vis toch weer aan te praat. Bij Guus U15 en Ruben U20 bleef het een lastig verhaal, ook hier maar inzetten op het vangen van een bonusvis. Bij de U20 wist Stan dat hij er wel aardig voorstond maar dat het niet genoeg zou zijn voor vak winst.  Ook Stan net als Lieke en Ties gokte op een dikke vis maar die kwamen helaas niet. En dan klonk na 4 uur vissen het eind signaal en kon de weging beginnen. 

Bij de U15 bleek dat Kenji op plek C7 het meer dan uitstekend heeft gedaan en hij wist met 2360 gram zijn vak te winnen. Algemeen een 3e plaats en daarmee dus verzekerd van een bronzen medaille en een delfts blauw bord, Klasse gedaan Kenji! Toen de weegploeg bij Wybe, ook U15, op plek B7 was aangekomen, gaf de weegschaal 2570 gram aan en dat betekende een hele knappe 3e plaats in het vak en 8e algemeen van Nederland, de eerst 10 in de totaal uitslag krijgen een medaille en dus ook voor Wybe 'eremetaal', erg knap gedaan als je nog maar zo kort bij het team aangesloten bent. Guus die aan het eind van de wedstrijd toch nog een aantal mooie vissen wist te vangen en word met 1340 gram 4e in het vak, dat betekende een 11e plaats algemeen. 

Dan de resultaten bij de U20, hier geen podiumplaats helaas maar toch wel mooie resultaten. Stan vissend op plek B12 vangt 3130 gram bij elkaar en word heel keurig 3e in een vak met een sterk deelnemersveld. Algemeen word hij 9e zodat ook Stan 'eremetaal' in ontvangst mag nemen. Ties op B2 word met 2420 5e in dat zelfde vak en 15e algemeen, Lieke op B1 ook in dat vak word 6e met 1910 gram en 18e algemeen en Ruben vissend op A11 had een hele lastige dag daar wilde de vis van begin van de wedstrijd om onverklaarbare reden al niet meewerken, hij ving 250 gram goed voor een 11e plaats in het vak en een 32e plaats algemeen. Jullie missen Appie Paans wellicht in de uitslag maar Appie kon de selectiewedstrijd niet mee vissen en dat is helaas een voorwaarde om deel te nemen aan het NK.

Na alles weer te hebben opgeruimd moesten we ons verzamelen bij een zaal in Lelystad. Alle deelnemers kregen hier wat te eten en te drinken aangeboden. Daarna volgde prijsuitreiking en mocht voor ons Kenji het podium betreden bij de U15 om te worden gehuldigd en zijn dik verdiende bronzen medaille en het felbegeerde delfts blauwe bord in ontvangst te nemen. Vervolgens mocht Wybe naar voren komen om zijn medaille voor de knappe 8e plaats op te halen. Zoals gezegd bij de U20 geen podiumplaats maar mocht Stan de medaille ophalen voor zijn keurige 9e plaats in het algemeen klassement. Complimenten aan al onze jeugdteam leden, gestreden voor wat jullie waard zijn, de ene keer gaat het beter dan de andere keer, wel eens balend om een wat mindere uitslag en das ook een goede eigenschap maar nooit mopperend en altijd respectvol naar iedereen en daar zijn we ongelofelijk trots op. Dat geld ook overigens ook voor alle ouders en andere helpers/familieleden.NK dames

De week erna, op 2 september, was er ook nog het NK Dames op het Kanaal door Voorne. Hier heeft Lieke, als enige dame in het team, aan meegedaan. Er waren 3 vakken voor de dames en Lieke zat in het C vak op C3. Geen makkelijke plaats want je moet tegen de staart vissen. Er werd over het gehele parcours wat kleine vis gevangen en meer ook niet. De uitzonderingen waren de kop en de staart die wel grote vis konden binnen halen. Met 1170 gram werd Lieke 5e in haar vak wat een 13e plaats algemeen opleverde.

Nu weer direct door voor het volgende NK. Op 9 september word voor het eerst het ONK feedervissen voor de jeugd georganiseerd. Deze word gevist aan het kanaal door Voorne in Hellevoetsluis, ook wel voornskanaal genoemd.
Het is een drukke maand want de week daarna is er een youth challenge wedstrijd aan het Noord Hollandsch kanaal bij Landsmeer, hierna volgt direct de einduitslag en prijsuitreiking van deze competitie, ook hier hebben we nog een paar ijzers in het vuur hangen. Dan volgt de week erop nog een training aan het zelfde water ter voorbereiding op het laatste weekend TTC dames+U20. Kortom we hebben met het team nog een druk programma voor de boeg. Hoe dit alles verloopt leest u in een later verslag.

Marcel Dekkers, Interim Jeugdcoach 

 

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.