Waterschap Rijn en IJssel kapt populieren voor waterveiligheid

0 2621
15 feb

Waterschap Rijn en IJssel start in week 8 (21-27 februari 2011) met het kappen van populieren en het verwijderen van de onderbegroeiing op de kade langs de Oude IJssel. De bomen staan op een waterkerende kade die vanuit de veiligheidsnormen moet worden opgehoogd. Gelijktijdig met de ophoging wordt ook een fietspad aangelegd. De kapwerkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer vier weken.

Langs de Oude IJssel en de Akkermansbeek tussen sluis- en stuwcomplex de Pol en de Akkermansbeekweg in Terborg worden 175 Populieren gekapt. De bomen staan op een kade met een waterkerende functie. Deze is volgens de huidige veiligheidsnormen te laag. Om de kade op te kunnen hogen is het kappen van de bomen en het verwijderen van de onderbegroeiing noodzakelijk. Later dit voorjaar start het waterschap met het verhogen van de kade en het opnieuw inplanten met een struweelsingel. Vanwege de waterveiligheid worden geen bomen teruggeplant.

Tegelijk met het verhogen van de kade legt het waterschap in opdracht van Recreatieschap Achterhoek Liemers (RAL) een fietspad aan. Dit fietspad komt naast de kade te liggen aan de zijde van de Akkermansbeek en loopt vanaf Terborg via het terrein van sluis- en stuwcomplex de Pol naar de Ettenseweg (Slingerparallel N317) bij Doetinchem. Het fietspad, dat dit najaar gereed zal zijn, maakt onderdeel uit van het fietspadennetwerk langs de Oude IJssel van Doesburg naar Bocholt. De werkzaamheden worden medegefinancierd door de provincie Gelderland.

Tijdens inventarisaties in 2006 en 2009 is gebleken dat er vleermuizen voorkomen in het gebied. Voor de vleermuizen wordt de populierensingel aan de overzijde van de Oude IJssel gehandhaafd en wordt een aantal vleermuiskasten opgehangen.

Bron: www.wrij.nl

Voor de hengelsportverenigingen die hun wedstrijden houden op deze locatie wordt in overleg met de federatie gezocht naar alternatieve locaties. Nadat de werkzaamheden zijn voltooid blijft er een wedstrijdtraject gehandhaafd, hiermee wordt rekening gehouden bij de herinrichting.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.