Voorlichtingsavonden karpervisvijvers

0 1129
20 sep

Commerciële karpervisvijvers zijn hot. Ook hengelsportverenigingen kunnen een eigen vijver als karpervisvijver inrichten. Om ze daarbij te ondersteunen organiseert Sportvisserij Nederland door het hele land voorlichtingsavonden over dit onderwerp.

In het winterhalfjaar 2016/'17 worden er in het land informatieavonden over het beheer van karpervijvers gehouden. Bestuurders van verenigingen die bij een andere federatie zijn aangesloten krijgen op deze avonden uitleg over de mogelijkheden en kansen voor het beheer van visvijvers met een hoge bezetting kleine karper

De karpervisvijver begon zijn opmars in Engeland. In deze visvijvers met veel kleine schub- en spiegelkarpers wordt vooral met de vaste stok, maar ook met de match- en feederhengel gevist. In Nederland heeft dit navolging gekregen in commerciële visvijvers, maar ook verenigingen met een eigen vijver kunnen deze als karpervisvijver inrichten.

Kweekvis

In de meeste visvijvers wordt vis uitgezet om het bestand op peil te houden. Deze pootvis is vaak afkomstig van ‘open’ water, wat nadelig is voor sportvissers die op het open water vissen. Bovendien is het rendement van deze uitzettingen twijfelachtig omdat vis van ruim, open water vaak verpieteren in vijvers. Daarom zetten Sportvisserij Nederland en de federaties in op het gebruik van gecertificeerde pootvis uit kwekerijen. 


Stappenplan

Het inrichten en optimaal beheren van een karpervisvijver is wat anders dan een traditionele visvijver bestieren. Daarom heeft Sportvisserij Nederland een stappenplan opgesteld waarin dit gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan. Ook is er subsidie beschikbaar voor verenigingen die hiermee aan de slag willen gaan.

Om hen hierover verder te informeren organiseert Sportvisserij Nederland komend najaar en winter verspreid door het land voorlichtingsavonden over karpervijvers. Kijk voor meer informatie op onze website bij het tabblad HSV Service.

Data en locaties volgen zodra deze bekend zijn, dus houd onze website en de digitale nieuwsbrief van Sportvisserij Nederland in de gaten!

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.